
ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2025
από 635€/άτομο
Αρμενία – μια χώρα όπου το παρελθόν και το παρόν υφαίνονται σε ένα ενιαίο σύνολο, σαν τα νήματα ενός αρχαίου χαλιού, φτιαγμένου με αγάπη και ευλάβεια..
Η γη της είναι ποτισμένη με ήλιο και ιστορία, τα βουνά και τα βράχια της, επιβλητικά και αγέρωχα, φυλάσσουν την ηρεμία των αρχαίων ναών που στέκουν πάνω στους γκρεμούς, σαν να αιωρούνται πάνω από τον χρόνο.. Στα σπλάχνα της βράζει η ζωή, γι’ αυτό η γη εδώ είναι τόσο ζεστή, το νερό τόσο θερμό και ο λαός τόσο φιλόξενος…
Περιλαμβάνονται:
- Αεροπορικά εισιτήρια με πτήσεις Sky Express
- Αποσκευές ανά άτομο: 1 μικρό προσωπικό αντικείμενο (μπορεί να είναι μια γυναικεία/αντρική τσάντα μικρού μεγέθους ή θήκη φορητού υπολογιστή και πρέπει να χωρά κάτω από το μπροστινό κάθισμα.) + 1 χειραποσκευή 8κιλά (55x40x20cm)
- Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία βάση προγράμματος για 5 διανυκτερεύσεις (είναι υπολογισμένη και η νύχτα της αναχώρησης)
- Διατροφή βάση προγράμματος: 4 πρωινά στο ξενοδοχείο
- Μεταφορές στους προορισμούς βάση προγράμματος
- Περιηγήσεις – ξεναγήσεις βάση προγράμματος
- Αρχηγός-συνοδός από Ελλάδα για γκρουπ άνω των 16 ατόμων
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης
- Φ.Π.Α.
Δεν περιλαμβάνονται:
- Φόροι αεροδρομίων, επίναυλοι καυσίμων, τέλη εισόδων σε αξιοθέατα, ταξιδιωτική ασφάλιση (και λοιπά)
- Όσα δεν αναγράφονται στα «περιλαμβάνονται» ή/και αναγράφονται ως προαιρετικά/προτεινόμενα
- Παραδοτέα αποσκευή (δυνατότητα αγοράς μαζί με την κράτηση με χρέωση 60€ / 1 αποσκευή 15κιλά)
- Ξεχωριστή άδεια φωτογράφισης και βίντεο λήψης στα μουσεία (όπου απαιτείται)
- Επιπλέον γεύματα, ποτά κλπ
- Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά κλπ
Τι περιμένεις λοιπόν;
Το πιο ωραίο ταξίδι είναι αυτό που δεν κάναμε ακόμη!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Συνάντηση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για Γιερεβάν. Μετά την άφιξη θα πάρουμε τις πρώτες μας πληροφορίες για το ταξίδι και θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την Αρμενία και την πρωτεύουσά της. Το Γιερεβάν είναι μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 782 π.Χ. από τον βασιλιά Αργκιστί Α’ του βασιλείου του Ουραρτού με την κατασκευή του φρουρίου Ερεμπούνι, πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη είναι κατά 29 χρόνια παλαιότερη από τη Ρώμη. Σήμερα το Γιερεβάν είναι μια ζωντανή και δυναμική πόλη, συνδυάζοντας την αρχαία κληρονομιά με τη σύγχρονη ζωή. Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τις πλατείες, τα πάρκα και την πανοραμική θέα στο όρος Αραράτ, το Γιερεβάν αποτελεί ένα πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της Αρμενίας, γεμάτο μουσεία, γκαλερί, πανεπιστήμια και ζωντανές αγορές. Στη διάρκεια της περιήγησής μας θα δούμε μεταξύ άλλων τις κεντρικές λεωφόρους, διάφορες πλατείες και τα πάρκα της πόλης, τον καθεδρικό ναό αφιερωμένο στον Γρηγόριο τον Διαφωτιστή, το κτήριο της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, το μουσείο του μουσικοσυνθέτη Αράμ Χατσατουριάν, την Ακαδημία Επιστημών, το Πάρκο της Νίκης με το άγαλμα της «Μητέρας Αρμενίας, το Μπλε Τζαμί, τα πασίγνωστα εργοστάσια παραγωγής αρμενικού μπράντι (με στυλ κονιάκ), το συγκρότημα Κασκάντ, το κτήριο του Ινστιτούτου Αρχαίων Χειρογράφων – Ματενανταράν, το «μικρό κέντρο» της παλιάς πόλης, το Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου, την πλατεία αφιερωμένη στον Σαρλ Αζναβούρ, την «Βόρεια Λεωφόρο», την Εθνική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο, την κεντρική πλατεία της Δημοκρατίας και πολλά άλλα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Πρωινό στο ξενοδοχείο. Αναχώρηση για το Γκαρνί. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε στάση στην «Αψίδα του Τσαρέντς». Ο δημιουργός της, ο αρχιτέκτονας Ραφαέλ Ισραελιάν, καθώς κατευθυνόταν μια μέρα προς το Γκαρνί, σταμάτησε σε αυτό το σημείο και, παρατηρώντας την εντυπωσιακή θέα προς το μυθικό Όρος Αραράτ, αποφάσισε να χτίσει μια αψίδα ως «ναό» αφιερωμένο στο Αραράτ. Η Αψίδα κατασκευάστηκε το 1957, με αφορμή την 60η επέτειο του μεγάλου Αρμένιου ποιητή Γιεγισέ Τσαρέντς. Λέγεται ότι και ο ίδιος ο ποιητής συνήθιζε να περπατά σε αυτήν την περιοχή, ενώ στην μπροστινή πλευρά της αψίδας είναι χαραγμένοι οι τελευταίοι στίχοι ενός από τα πιο διάσημα ποιήματα του. Η αψίδα έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε από απόστασή μοιάζει με μια κορνίζα μέσα από την οποία ανοίγει μια μαγευτική θέα προς την κοιλάδα και το όρος Αραράτ. Εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, οι επισκέπτες μπορούν να βγάλουν εκπληκτικές φωτογραφίες με φόντο την αψίδα και το όρος Αραράτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Όρος Αραράτ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και την εθνική ταυτότητα της Αρμενίας και απεικονίζεται ακόμη και στο Εθνόσημο της χώρας.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς την επαρχία Κοτάικ, θα φτάσουμε στο Γκαρνί – ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Αρμενία, καθώς είναι ίσως το πιο γνωστό κτίσμα και σύμβολο της προ-χριστιανικής Αρμενίας. Ο παγανιστικός ναός του φρουρίου Γκαρνί, αφιερωμένος στο θεό του ηλίου Μίχρ, βρίσκεται πάνω από το γραφικό φαράγγι του ποταμού Αζάτ και εναρμονίζεται τέλεια με το γύρω τοπίο, ενώ οι 24 στήλες (κολώνες) του προσδίδουν μια κομψή αρχιτεκτονική εμφάνιση. Χτίστηκε ο ναός τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον βασιλιά Τιριδάτη Α’ και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της επιρροής της αρχιτεκτονικής της Ελληνιστικής περιόδου στην Αρμενία. Το 1945 ο ζωγράφος Μαρτιρός Σαριάν ανακάλυψε στο χώρο του φρουρίου μια ελληνική επιγραφή που έχρηζε τον «Θεό Ήλιο Τιριδάτη» ως ιδρυτή του ναού. Μετά την υιοθέτηση του Χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία της Αρμενίας το 301 μ.Χ., ο ναός μετατράπηκε σε θερινή κατοικία των Αρμένιων βασιλέων. Το 1679, ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε σχεδόν την πλήρη καταστροφή του. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 1966 και διήρκεσαν σχεδόν 10 χρόνια. Σήμερα, γύρω από τον ναό, μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου, του βασιλικού παλατιού και του βασιλικού λουτρού, το οποίο εντυπωσιάζει με το πολύχρωμο μωσαϊκό του. Το 2011 τo ιστορικό-πολιτιστικό συγκρότημα Γκαρνί τιμήθηκε με το Βραβείο UNESCO-Ελλάδα Μελίνα Μερκούρη.
Στο φαράγγι του Γκαρνί προκαλούν δέος στους επισκέπτες οι εντυπωσιακοί πολυγωνικοί στύλοι από βασάλτη που σχηματίστηκαν από ηφαιστειακή λάβα. Αυτό το μοναδικό φυσικό μνημείο, λόγω της απίστευτης συμμετρίας των στύλων που κρέμονται «ενάντια στη βαρύτητα», μοιάζει με το εκκλησιαστικό όργανο, γι’ αυτό και οι ντόπιοι το αποκαλούν «συμφωνία των λίθων».
Ακολουθεί η επίσκεψή μας στο μοναστήρι Γεγάρντ – ένα αξεπέραστο αριστούργημα της αρμενικής αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα. Ορισμένες από τις εκκλησίες του συγκροτήματος είναι επιδέξια λαξευμένες σε έναν τεράστιο βράχο του παρακείμενου βουνού με απότομους γκρεμούς. Το πρώτο μοναστήρι στο χώρο είχε ιδρυθεί τον 4ο αιώνα, ονομαζόταν Αϊριβάνκ (σπηλαιώδες μοναστήρι) και είχε καταστραφεί από τους Άραβες τον 9ο αιώνα. Το μοναστήρι αναπτύχθηκε ξανά και η κύρια εκκλησία του (το καθολικό) κατασκευάστηκε το 1215, όταν η Βασίλισσα της Γεωργίας Ταμάρα κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Αρμενίας στην αντιπαράθεση με τους Σελτζούκους, ενώ η πρώτη λαξευτή εκκλησία της μονής κατασκευάστηκε το 1250. Η νέα ονομασία του μοναστηριού Γκεγάρντ μεταφράζεται ως «Μονή της Λόγχης» και προέρχεται από το δόρυ με την οποία είχε τραυματίσει τον Ιησού κατά τη Σταύρωση και βρισκόταν ανάμεσα από τα σημαντικά κειμήλια και λείψανα που φυλάσσονταν εδώ πριν αυτά μεταφερθούν στο Ετσμιατζίν. Από το 2000 η μονή έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε masterclass ετοιμασίας του παραδοσιακού ψωμιού της Αρμενίας που ονομάζεται λαβάς. Όπως λέει μια τοπική παροιμία: «το ψωμί είναι το στήριγμα της ζωής». Το λαβάς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γαστρονομικά σύμβολα της Αρμενίας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αρμενικής κουζίνας. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό, μαλακό και λεπτό άρτο που ψήνεται σε τονίρ (ειδικός φούρνος μέσα στη γη, συνήθως από πηλό). Αν και η παρασκευή του λαβάς απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, το ψήσιμο του αποτελεί κυρίως γυναικεία ασχολία. Αιώνες τώρα, το λαβάς καταναλώνεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις της Αρμενίας και εκτιμάται για τη μοναδική του γεύση καθώς και για την ικανότητά του να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάνει την ποιότητά του. Το 2014, «Η προετοιμασία, η σημασία και η εμφάνιση του παραδοσιακού άρτου λαβάς, ως έκφραση της αρμενικής κουλτούρας» εγγράφηκε στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κατά τη διάρκεια του master class, θα παρακολουθήσουμε τις τεχνικές παρασκευής του λαβάς και, φυσικά, θα το γευτούμε φρεσκοψημένο μαζί με μυρωδάτα, φρέσκα χόρτα και πεντανόστιμο τοπικό τυρί. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο Γιερεβάν και ελεύθεροι.
Πρωινό στο ξενοδοχείο. Αναχώρηση για τη λίμνη Σεβάν – το «γαλάζιο μαργαριτάρι» της Αρμενίας – τη μεγαλύτερη λίμνη της Αρμενίας. Η λίμνη Σεβάν είναι μια από τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες στον κόσμο και η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην περιοχή του Καυκάσου, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και καλύπτει έκταση περίπου των 1240 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στη λίμνη εκβάλλουν 28 ποταμοί, ενώ από αυτήν πηγάζει μόνο ένας, έχει ηφαιστειακή προέλευση και περιβάλλεται από οροσειρές που φτάνουν τα 3.000 μέτρα υψόμετρο. Η λίμνη Σεβάν είναι γνωστή τόσο για τη φυσική της σημασία όσο και για την πολιτιστική και ιστορική της αξία. Στις όχθες της, σε μια πλαγιά της χερσονήσου βρίσκεται το μοναστήρι Σεβανάβανκ, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Αρμενίας, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Η ομορφιά της περιοχής και τα γαλαζοπράσινα χρώματα της λίμνης, κάνουν τους επισκέπτες να καταφθάνουν συνεχώς στο σημείο για να την θαυμάσουν από κοντά. Επιπλέον, η περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσφέροντας δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα.
Στη συνέχεια θα συνεχίσουμε για την επαρχία Ταβούς για να κάνουμε την πρώτη μας στάση στο Ντιλιτζάν – μια από τις πιο γραφικές και δημοφιλείς ορεινές πόλεις της Αρμενίας που μαγεύει τους επισκέπτες με τη μοναδική του φύση και το ήπιο κλίμα του και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της. Συχνά αποκαλείται «Η μικρή Ελβετία της Αρμενίας» λόγω των πανέμορφων δασών, των απότομων λόφων και των καθαρών ποταμών που περιβάλλουν την περιοχή. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ντιλιζάν, έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς θησαυρούς της Αρμενίας. Το πάρκο φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ειδών δέντρων και ζώων. Εκτός από τα ιαματικά της νερά και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού η πόλη φιλοξενεί το Διεθνές Σχολείο του Ντιλιζάν (UWC Dilijan), ένα παγκόσμιας κλάσης εκπαιδευτικό ίδρυμα που προσελκύει μαθητές από όλο τον κόσμο. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται επίσης αρχαία μοναστήρια, όπως το Αγαρτσίν και το Γκοσαβάνκ που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής.
Ακολουθεί επίσκεψη στο μοναστήρι Γκοσαβάνκ, το οποίο ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον διάσημο Αρμένιο μελετητή και θεολόγο Μχιτάρ Γκος, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Ήταν ένα σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης και διατήρησης της αρμενικής γραμματείας, όπου μελετητές αντέγραφαν και συντηρούσαν αρχαία χειρόγραφα. Το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει αρκετές εκκλησίες, βιβλιοθήκη, σχολείο, καθώς επίσης φημίζεται για τη λεπτομερή διακόσμηση και τα περίτεχνα χατσκάρ (αρμενικές σταυρόπετρες) – τα ωραιότερα δείγματα Αρμένιων λιθοξόων. Μεταξύ αυτών είναι και ένα από τα καλύτερα σωζόμενα και λεπτοδουλεμένα έργα του 1291, γνωστό ως «δαντελωτό» χατσκάρ του καλλιτέχνη Πογός – ένα αριστούργημα της μεσαιωνικής αρμενικής τέχνης, το οποίο συχνά προσελκύει την προσοχή επισκεπτών και μελετητών της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ολοκληρώνοντας θα ακολουθήσουμε μια διαδρομή μέσα στα φυλλοβόλα δάση της κοιλάδας της οροσειράς Ιτζεβάν, όπου θα μας αποκαλυφτεί ένα αριστούργημα της αρμενικής αρχιτεκτονικής – η μονή Αγαρτσίν, ένα απερίγραπτο παράδειγμα αρμονίας μεταξύ φύσης και αρχιτεκτονικής. Το μοναστηριακό συγκρότημα είχε οικοδομηθεί σταδιακά την περίοδο μεταξύ του 10ου και 13ου αιώνα και αποτελείται από τις εκκλησίες του Αγίου Γρηγορίου, της Παναγίας και του Αγίου Στεφάνου, καθώς και από βοηθητικούς χώρους, ενώ σήμερα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, χάρη στην ιστορική και πνευματική του σημασία, καθώς και στην ειδυλλιακή τοποθεσία του. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο Γιερεβάν και ελεύθεροι. Στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει διάλειμμα με δυνατότητα προαιρετικού γεύματος σε τοπικό εστιατόριο (με έξοδα του ταξιδιώτη), όπου υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 2-3 διαφορετικές προτάσεις προκαθορισμένου μενού.
Πρωινό στο ξενοδοχείο. Επίσκεψη στο Τσιτσερνακαμπέρτ, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι της Αρμενίας και της Διασποράς, καθώς και ξένοι επισκέπτες, ανεβαίνουν προς το Μνημείο για να καταθέσουν στεφάνια στην άσβεστη φλόγα στο κέντρο του Μνημείου και να αποτίνουν φόρο τιμής στα 1,5 εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας που έλαβε χώρα από το 1915 έως το 1922 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από την νεοσύστατη τότε κυβέρνηση των Νεότουρκων. Το μνημείο βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο λόφο και θεμελιώθηκε το 1966, αποτελείται από στήλη ύψους 44 μέτρων που συμβολίζει την αναγέννηση των Αρμενίων και 12 λίθινες πλάκες οι οποίες συμβολίζουν τις 12 επαρχίες της Δυτικής Αρμενίας (ήταν κατοικημένες κυρίως από Αρμένιους αλλά και Ποντίους) που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία. Ακριβώς στο κέντρο του κύκλου σχηματισμένο από τις λίθινες πλάκες υπάρχει μια Αιώνια Φλόγα αναμμένη και αφιερωμένη στα θύματα της πρωτοφανούς θηριωδίας που εκδηλώθηκε από τους Τούρκους. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε το Θρησκευτικό-Πνευματικό κέντρο της σημερινής Αρμενίας – το Ετσμιατζίν, όπου σήμερα εδρεύει ο Καθολικός (Πατριάρχης) της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής έγινε ο οργανωτής της ιεραρχίας της Αρμενικής Εκκλησίας. Έκτοτε οι επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας φέρουν τον τίτλο Καθολικός (Πατριάρχης) – «Κατογικός» στα αρμενικά. Προέρχεται από την ελληνική λέξη «καθολικός» με την έννοια του «οικουμενικού, παγκόσμιου», ο τίτλος εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα και η έδρα τους αποκαλείται Καθολικό Πατριαρχείο, ενώ ο Καθολικός είναι ο Πνευματικός Ηγέτης της Αρμενικής Εκκλησίας και έχει ρόλο παρόμοιο με εκείνον του Πατριάρχη στην Ορθόδοξη Εκκλησία ή του Πάπα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Γρηγόριος όρισε με ακρίβεια το σημείο, όπου θα έπρεπε να ανεγερθεί ο καθεδρικός ναός, σύμφωνα με το όραμα στο οποίο είδε τον Μονογενή Υιό του Θεού να κατεβαίνει από τον ουρανό με ένα χρυσό σφυρί στο χέρι του… Έτσι ο καθεδρικός ονομάστηκε Ετσμιατζίν, δηλαδή «Έλευση του Μονογενή», ενώ η αρχική εκκλησία χτίστηκε τον 4ο αιώνα μεταξύ 301 και 303. Με την πάροδο του χρόνου, οι ενορίτες γίνονταν ολοένα και περισσότεροι και η εκκλησία ανακατασκευαζόταν μέχρι και τον 20 αιώνα. Το Ετσμιατζίν σήμερα είναι μια μικρή θρησκευτική πόλη που περιλαμβάνει την θεολογική σχολή, μοναστηριακή τράπεζα, τα κελιά των μοναχών, την βιβλιοθήκη, ένα βαπτιστήριο και την κατοικία του Αρμένιου Καθολικού. Εκτός από τα πολλά Χατσκάρ, το Ετσμιατζίν φημίζεται επίσης και για το μουσείο του. Από τα πιο ιερά ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια στην συλλογή του μουσείου είναι: τμήμα της Λόγχης του Λογγίνου, κομμάτι της Κιβωτού του Νώε, κομμάτι του Τιμίου Σταυρού και τμήμα του λειψάνου του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Στη διάρκεια των περιηγήσεών μας στο Ετσμιατζίν θα επισκεφτούμε τον Καθεδρικό Ναό (το Καθολικό) και τα αριστουργήματα της πρώιμης χριστιανικής αρχιτεκτονικής – τις εκκλησίες του 7ου αιώνα που ανεγέρθηκαν στη μνήμη των Αγίων Παρθενομαρτύρων Ριψιμέ (Ριψιμιά) και Γκαγιανέ (Γαϊάνη) που διώχθηκαν και μαρτύρησαν για την πίστη τους. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό χώρο Ζβαρτνότς. Ο καθεδρικός ναός του Ζβαρτνότς είναι ένας ναός τετρακόγχου τύπου, ο οποίος χτίστηκε με εντολή του Καθολικού Νερσές μεταξύ 643-652 και είναι από τα ωραιότερα δείγματα της αρμενικής αρχιτεκτονικής και είναι αποτέλεσμα της τεράστιας εμπειρίας και της δημιουργικής δύναμης των Αρμενίων αρχιτεκτόνων του 7ου αιώνα. Χτισμένος πάνω σε κολώνες, ο ναός άντεξε μέχρι τον 10ο αιώνα, ενώ τα ερείπια του ναού ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν με τη δύναμή τους και τα ωραία γλυπτά. Ότι όλα τα παραπάνω μνημεία συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο Γιερεβάν και ελεύθεροι. Δυνατότητα να διαθέσετε το χρόνο σας το απόγευμα σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.
Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ελεύθερη ημέρα στην διάθεσή σας για να την αξιοποιήσετε σύμφωνα με τις επιθυμίες σας. Σε διαφορετική περίπτωση σας προτείνουμε προαιρετικά να συμμετάσχετε στο ακόλουθο ολοήμερο πρόγραμμα:
Αναχώρηση για την επαρχία Βαγιότς Τζορ και συγκεκριμένα το χωριό Αρενί, το οποίο υπήρξε για χιλιάδες χρόνια το λίκνο της οινοποιίας και της οινοπαραγωγής της Αρμενίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σε ένα σπήλαιο της περιοχής έχουν βρεθεί τα παλαιότερα υπολείμματα παραγωγής κρασιού στον κόσμο, υποδηλώνοντας ότι το κρασί παρασκευαζόταν στην περιοχή ήδη από το 4100 π.Χ. Επιπλέον στο σπήλαιο έχουν βρεθεί το παλαιότερο (γνωστό σήμερα) δερμάτινο παπούτσι στον κόσμο που πιστεύεται πως χρονολογείται από το 3500 π.Χ., καθώς και ίχνη ανθρώπινης ζωής που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ.. Θα επισκεφτούμε το οινοποιείο Χιν Αρενί (μεταφράζεται ως «Παλιά Αρενί»). Εδώ αριστοτεχνικά παρουσιάζονται τοπικές ποικιλίες σταφυλιού, ενώ οι ιστορικές τοπικές παραδόσεις της οινοποιίας συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο με τον σύγχρονο εξοπλισμό. Στο οινοποιείο μας περιμένει ξενάγηση και γευσιγνωσία των φημισμένων τοπικών οίνων. Στη συνέχεια η διαδρομή μας θα μας οδηγήσει στον καταρράκτη Σακί, που βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες και γραφικές γωνιές της επαρχίας Σιουνίκ. Κρυμμένος σε μία από τις απόμερες γωνιές της περιοχής, ο καταρράκτης αποκαλύπτει στους επισκέπτες την απερίγραπτη ομορφιά του, γεμίζοντας το τοπίο με τη «μελωδία του νερού» και δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό.
Ακολουθεί μετάβαση στη μονή Τατέβ, η οποία υπήρξε κάποτε πνευματικό κέντρο με εξέχουσα επιστημονική και πολιτική σημασία. Μεταξύ των μνημείων της αρχιτεκτονικής της επαρχίας Ζανγκεζούρ, κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Μονή Τάτεβ. Το μοναστήρι Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα στη θέση ενός αρχαίου ιερού και περιβάλλεται από μαγευτική φύση. Η στρατηγικά πλεονεκτική και δυσπρόσιτη τοποθεσία της μονής συνέβαλε στην κατασκευή ισχυρών οχυρώσεων. Για κάποιο διάστημα, η Μονή Τατέβ υπήρξε όχι μόνο θρησκευτικό, αλλά και πολιτικό κέντρο του Πριγκιπάτου του Σιουνίκ. Λόγω των συχνών πολιτικών αναταραχών, στο μοναστήρι κατασκευάστηκαν πολυάριθμες κρυφές αποθήκες και υπόγειες διέξοδοι, που το συνέδεαν με τον έξω κόσμο. Στις 16 Οκτωβρίου του 2010, οι ηχηρές καμπάνες του Τατέβ ανήγγειλαν την έναρξη του προγράμματος αναβίωσης του μεσαιωνικού μοναστηριακού συγκροτήματος και τα εγκαίνια του τελεφερίκ με την ονομασία «Τατεβέρ» (μεταφράζεται ως «τα φτερά του Τατέβ»). Το τελεφερίκ, μήκους 5,7 χιλιομέτρων, κατασκευάστηκε μέσα σε 11 μήνες και εκτείνεται κατά μήκος του βαθιού φαραγγιού του ποταμού Βοροτάν και των λόφων που καλύπτονται από πυκνά δάση. Η καμπίνα υποστηρίζεται από τρεις πύργους, που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο τερματικούς σταθμούς. Ο ένας σταθμός είναι χτισμένος σε έναν λόφο με θέα στο χωριό Χαλιτζόρ, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι, από τη μεριά του χωριού Τατέβ. Και οι δύο καμπίνες μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα προς αντίθετες κατευθύνσεις. Συνολικά, υπάρχουν έξι συρματόσχοινα (τρία για κάθε καμπίνα), ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο έργο. Σε μόλις σε 11 λεπτά η καμπίνα μπορεί να μεταφέρει 30 επιβάτες από το χωριό Χαλιτζόρ στο επιβλητικό μοναστηριακό συγκρότημα του Τάτεβ. Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια διαδρομή με το μεγαλύτερο αντίστροφο τελεφερίκ στον κόσμο, το οποίο φυσικά είναι καταγεγραμμένο και στο «Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες».
Στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει διάλειμμα με δυνατότητα προαιρετικού γεύματος σε τοπικό εστιατόριο (με έξοδα του ταξιδιώτη, δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 2-3 διαφορετικές προτάσεις προκαθορισμένου μενού).
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο Γιερεβάν.
Check out από το ξενοδοχείο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και μεταφορά στο αεροδρόμιο
Πτήση της επιστροφής με άφιξη τα ξημερώματα